Какви действия е добре да предприемем при намаляващи приходи

20 Април 2013

Ако бизнесът ви не върви, не бързайте да обвинявате лошата икономика. Макар все още да усещаме върху себе си последиците от световната икономическа криза, буксуванията в бизнеса могат да бъдат породени от  редица други причини. Не си взимайте ваканция и не чакайте бурята да премине. Не си лягайте неудовлетворени. Ако гледате сериозно на своето бизнес развитие и искате клиентите ви да гледат на вас по същия начин, ще  ви дадем няколко лесни стъпки, които да следвате:
    1. Мислете позитивно! Нещата ще бъдат точно толкова лоши, колкото си мислите, че са, ако не гледате положително на тях. Вие предавате на останалите собственото си настроение, така че поработете първо върху себе си.
    2. В слаб ден си направете списък от настоящи и набелязани потенциални клиенти и започнете да им звъните. Правете това, дори и в предпразнични дни. Другите хора също могат да срещат затруднения в работата си и да имат време и желание да поговорят за това. Ако е възможно, можете дори да се срещнете на живо. Създайте оптимистично впечатление, че бизнесът ви върви добре. Запитайте ги за техният бизнес и техните нужди. Проверете дали има начин да им помогнете. Дайте примери за нещата, които сте правили за други хора и клиенти.
3.    Подхвърляйте идеи от хора, които са вашите източници на вдъхновение. Спадовете от време на време са неизбежни, но винаги се ограждайте с хора, които са енергични и ви вдъхновяват.
4.    Ако застиналият ви период продължи по-дълго време, не спирайте да поддържате връзка с контактите си и не падайте духом – изолацията води до депресия. Не се фокусирайте единствено върху продажбите. Ако говорите с достатъчно много хора, постоянно ще виждате нови перспективи и ще ви осеняват нови идеи. Ако хората ви харесват и уважават, ще се радват на обажданията ви. Не се обезкуражавайте, ако клиентите ви са твърде заети или недостъпни в началото.
5.    Анализирайте ситуацията и защо вашият бизнес се намира в състояние на застой. Не бързайте да търсите вина в неща, които не можете да промените. В голяма степен вие ще контролирате ситуацията, но само ако наистина го искате. Влагането на малко повече усилия и опити да правите нещата по малко по-различен, ще се отплати.
6.    Бъдете гъвкави. Уверете се, че вашите възможности/ продукти/ услуги са точно това, от което клиентите имат нужда в момента. Има ли друг маркетингов сегмент, който искате да проучите? Има ли други сходни услуги, които можете да добавите към каталога си? Можете ли да подобрите продуктите си и да ги направите по- полезни за хората?
7.    Помислете за начини да увеличите стойността на продуктите или услугите за вашите клиенти. Какви екстри можете да добавите към тях? Можете ли да правите представяния за клиентите си? Помислете как вие и вашата фирма или компания можете да направите своите клиенти по-успешни.
8.    Прекарвайте повече време в офисите и предприятията на клиентите си. По този начин ще се срещнете с повече хора и ще имате възможност да изучите техните бизнеси по-добре, да забележите проблеми и да идентифицирате нуждите им, които вие можете да задоволите.
9.    Всеки път, когато се отвори възможност, говорете за хубавите неща, които останалите хора във вашата фирма правят. Това ще помогне на тях, а те ще помогнат на вас.
10.    Много важно: Превърнете в свой приоритет да следвате тези стъпки, дори когато сте твърде заети, за да можете да избегнете големи спадове, а и най-вече хората да не гледат на вас като на нуждаещ се, когато им се обаждате. Ако поддържате здрава двустранна връзка с тях, това ще ви държи в техните съзнания и ще бъдете първи в списъка, когато се отвори възможност.
Назад